Bonussen verstrekt door financiële instellingen die staatssteun krijgen, moeten via de Belastingdienst terug worden gehaald. Afgelopen dinsdag heeft een meerderheid van de Kamer een motie van de PVV aangenomen die een eenmalige belasting van 100% mogelijk maakt.
Bonusbelasting
Het is de bedoeling dat de belasting met terugwerkende kracht wordt geheven over alle bonussen die banken en verzekeraars met staatssteun sinds 2008 hebben uitgekeerd. Dit zijn onder andere bonussen die bij ABN Amro, ASR Verzekeringen, ING, SNS Reaal en Aegon zijn verstrekt. Als het heffen van bonusbelasting niet mogelijk is, dan moet het kabinet aftrek van het bonusbedrag in de vennootschapsbelasting weigeren.
Motie onuitvoerbaar
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) had de motie ontraden, aangezien deze in strijd is met de grondwet en hij vreest voor langdurige juridische gevechten. Volgens de Jager is de voorgestelde belasting te radicaal en vanuit juridisch en fiscaal oogpunt onuitvoerbaar. De motie werd dinsdag toch aangenomen met steun van de PvdA en de SP.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt de motie tevens onuitvoerbaar en denkt dat het een verkeerde maatregel is om tegemoet te komen aan de volkswoede over de bonussen.
Minister de Jager
De motie is niet bindend en hoeft niet te worden uitgevoerd door de Nederlandse regering. Minister de Jager werkt momenteel aan een wet om bonussen in te perken en zal naar verwachting volgende week een reactie geven.
Topbestuurder
De bonuscultuur bij banken wordt door parlementariërs gezien als één van de centrale oorzaken van de crisis. Vorige week ontstond dan ook ophef over de bonussen die ING vorig jaar uitkeerde, terwijl zij nog vijf miljard moet terugbetalen aan de staat. Topman Jan Hommen zou 1,25 miljoen euro bonus krijgen. De ING top heeft inmiddels bekend gemaakt dat zij afzien van de bonus en salarisverhoging.
bron