AMSTERDAM – Het Nederlandse belastingssysteem doet het beter dan vorig jaar. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek ‘Paying Taxes 2011′ van de Wereldbank en adviesbureau PwC. Toch kan het belastingsysteem nog een stuk eenvoudiger.
Nederland is gestegen van de 33e naar de 27e plaats in de jaarlijkse ranglijst van PwC en de Wereldbank. Voor die lijst vergeleken de twee organisaties de belastingdruk en -systemen van 183 landen.
Een land staat hoog op de ranglijst als het aantal verschillende belastingen en de uren die ondernemers kwijt zijn aan het naleven van de fiscale regels laag liggen.
PwC vindt de stijging van Nederland nog niet voldoende. Ons land zou meer werk moeten maken van het verbeteren van de fiscale concurrentiepositie.
Volgens het adviesbureau zou Nederland een top 5-positie moeten bekleden in Europa. Op dit moment staat Nederland net als een jaar eerder op de zevende plaats in Europa.
134 uur
Een Nederlandse onderneming spendeerde vorig jaar gemiddeld 134 uur aan de naleving van fiscale regels. Een jaar eerder was dat zo’n 164 uur. Bedrijven zijn gemiddeld 4 werkdagen kwijt aan de administratieve afhandeling van vennootschapsbelasting.
De afhandeling van loonbelasting kost acht werkdagen en die van sociale premies bijna vijf werkdagen.
Nederlanders zijn daarmee meer tijd kwijt dan Luxemburgers, Fransen, Britten en Noren. Ter vergelijking: in Noorwegen zijn bedrijven ongeveer 87 uur kwijt aan fiscale regels.
Minder belastingen
Volgens PwC moet Nederland nog een aantal concrete stappen zetten. Zo moet het aantal belastingen omlaag.
Nederland telt momenteel negen belastingen. Zweden heeft er bijvoorbeeld maar twee. In het Scandinavische land kunnen ondernemers alle belangrijke belastingen in één keer elektronisch voldoen.
bron