Belasting en overlijden
Wanneer iemand in je omgeving komt te overlijden, moeten er veel praktische zaken geregeld worden. Zo ook de belastingaangifte van de overledene. Daar staan veel mensen niet direct bij stil. Toch kun je deze maar beter niet vergeten.
Weet jij wat je moet regelen als je naaste komt te overlijden?
- Verandert ook jouw financiële positie door het overlijden van je naaste?
- Laat je goed adviseren over de keuzes die je voorliggen!
- Moet je veel zaken regelen? Schakel op tijd hulp in, en vraag uitstel aan!
Belastingaangifte door de fiscale partner
Als je een fiscaal partnerschap had met de overledene, moet je andere dingen regelen dan wanneer je gewoon een nabestaande bent. Je hebt een fiscaal partnerschap wanneer je getrouwd was met de overledene of wanneer je een geregistreerd partnerschap met diegene had. Maar ook wanneer je niet getrouwd was maar toch aan bepaalde voorwaarden voldoet, wordt je door de Belastingdienst als fiscaal partner gezien. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je samen een kind hebt of samen eigenaar bent van een woning.
Het fiscaal partnerschap behoudt je in het gehele jaar van overlijden van jouw naaste. Zo kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Bij fiscaal partnerschap doe je aan het einde van het jaar aangifte.
Je kunt er ook voor kiezen om niet het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden. Je kunt dan geen aftrekposten en inkomsten verdelen. Wanneer je hiervoor kiest, kun je direct aangifte doen.
Hoe dan ook, jouw eigen financiële situatie verandert door het overlijden van je naaste. Bijvoorbeeld door erfbelasting en toeslagen. Laat je daarom goed adviseren, zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Belastingaangifte door nabestaanden
Wanneer de overledene geen fiscaal partnerschap had, dien je er als nabestaande voor te zorgen dat de lopende voorlopige aanslag zo snel mogelijk wordt stopgezet.
Als de overledenen de afgelopen jaren aangifte heeft gedaan, krijgen de nabestaande automatisch een formulier toegestuurd: het zogenaamde F-formulier. F staat hierbij voor ‘finale’.
Net als de aangifte voor jezelf, dient ook de aangifte van de overledene middels een f-biljet op 1 mei bij de Belastingdienst binnen te zijn. Lukt dit niet, dan is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Over het algemeen zal aan dit verzoek voldaan worden.
Afspraak maken?
Vul dit formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op.