Terwijl veel Nederlanders deze maand proberen wat belasting te besparen bij het invullen van het aangiftebiljet halen veel Belgen hun neus op voor de fiscus. Liefst 330.000 van de ruim 6,3 miljoen belastingplichtigen – ofwel één op de twintig – vult gewoon helemaal geen biljet in, zo blijkt uit gegevens die minister Reynders (Financiën) bekend heeft gemaakt.
De cijfers variëren sterk per gewest. Maar vooral aan Franstalige zijde wordt het niet zo nauw genomen met de aangifte. Brussel spant de kroon, 11 procent van de Brusselaars (oftewel ruim 74.000 inwoners) heeft vorig jaar geen aangifte ingediend.
Ook in de Waalse provincies Luik (7 procent), Henegouwen (6,6 procent) en Namen (5,6 procent) ligt de belastingdiscipline laag. Bij de Vlamingen is het verzuim rond de 3 procent. Vlaamse politici klagen vaak dat het economisch beter draaiende Vlaanderen de broek ophoudt voor Wallonië. Deze onthutsende cijfers zullen de ergernis in Vlaanderen daarover alleen maar groter maken.
Wie geen belastingaangifte doet in België riskeert een aanslag van ambtswege, waarbij het inkomen van de belastingzondaar door de overheid wordt geschat. Ook kan nog een boete volgen.
Statistieken ontbreken
Minister Reynders moest deze week het antwoord schuldig blijven hoe vaak dit gebeurt, omdat statistieken ontbreken. De belastingdruk in België is zeer hoog en bedraagt 44,3 procent van het nationaal product.
België bevindt zich daarmee samen met Denemarken en Zweden in de top 3 van de Europese Unie. Nederland staat met 39,3 procent in de middenmoot.
bron