België is nog een plaats gezakt op de wereldranglijst van de belastingen voor bedrijven. We staan nu 24ste in de Europese Unie en 151ste wereldwijd. In Europa houden we alleen Frankrijk en Italië achter ons.
Voor de opmaak van die rangschikking houden de Wereldbank en PriceWaterhouseCoopers rekening met het aantal keer dat men per jaar een belasting moet betalen, hoeveel tijd het vraagt om in orde te zijn met de papperassen en met de totale belastingdruk. Het gaat dan zowel om de vennootschapsbelasting, sociale bijdragen, belasting op dividenden, belasting op financiële transacties afval-, wegen- en autobelasting, belasting op onroerend goed, vermogensbelasting, enz.
Totale druk
Wereldwijd bedraagt de totale belastingdruk dit jaar 47,8%. Bedrijven spenderen 282u per jaar aan het invullen van allerlei paperassen. En ze voeren 29,9 betalingen uit.
In België bedraagt de totale belastingdruk 57%. Daarmee zitten we in Europa een pak dichter bij rode lantaarn Italië, dat aan 65,8% komt, dan bij Luxemburg, waar het met 21,1% al beklonken is. Sociale bijdragen en Personeelslasten vormen 64,3% van de totale belastingdruk in Europa. wereldwijd is dat gemiddeld slechts 33,8%.
Qua aantal uren dat op jaarbasis nodig is om aan alle belastingregels te voldoen, heeft België binnen de Europese Unie met 156 uur de tiende plaats. Luxemburg heeft ook hier de beste score, namelijk 59 uur. Bulgarije scoort het slechtst met 616 uur.
Voor het aantal betalingen komt ons land aan 11. In Europa is dat de middenmoot. Zweden scoort hier bijzonder goed met slechts 2 betalingen. Roemenië het slechtst met 113.
Stilstand
Frank Dierckx van PricewaterhouseCoopers Tax Consultants: ” In België hebben we niets gedaan om het belastingklimaat interessanter te maken voor bedrijven. De gevolgen zien we. We zijn nog achteruit gegaan. In Portugal werd de vennootschapsbelasting verlaagd. In Nederland zijn ook maatregelen genomen.”
JVG
bron