DEN HAAG – Eurocommissaris Lewandowski (Begroting) zal binnen de EU het debat aanzwengelen over de invoering van Europese belastingen. Hij trotseert de Nederlandse tegenstand op dit punt, zo verklaarde hij gisteren in Den Haag.
Lewandowski voerde in de hofstad een gesprek met staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken. De Commissie denkt aan het verwerven van eigen middelen voor de Unie via heffingen op onder andere de financiële sector, de luchtvaart en energie. Tot dusver betrekt zij alle geld dat zij nodig heeft in de vorm van jaarlijkse afdrachten door de lidstaten.
Het kabinet-Rutte benadrukt dat fiscale politiek een nationale bevoegdheid dient te blijven. Toch zal Lewandowski voorstellen doen om dat te veranderen, „wetende wat het Nederlandse standpunt is”, zei hij na zijn overleg met Knapen. Met name het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn eveneens fel tegenstander van invoering van Europese belastingen.
De strijd zal gestreden worden bij de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Die treedt in 2014 in werking en omvat een periode van zeven jaar. In juni presenteert Lewandowski zijn voorstellen op dit terrein.
De Pool dringt aan op een aanpak „zonder taboes.” Zelfs de korting die oud-premier Thatcher ooit bedong op de Britse bijdrage zal opnieuw ter discussie komen, net zo goed als de korting van 1 miljard euro die Nederland bij de vorige ronde binnensleepte.
Ook Nederland wenst overigens af te stappen van het huidige systeem van afdrachten per lidstaat met tal van uitzonderingen. „Wij willen geen kortingen, niet tijdelijk en niet blijvend. Wij bepleiten een transparant en eerlijk systeem dat gebaseerd is op het bruto binnenlands product”, zei Knapen gisteren.
In de visie van de regering moeten alle 27 Europese lidstaten hetzelfde percentage van de omvang van hun economie overmaken aan Brussel, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Verder hamert het kabinet bij de vaststelling van het meerjarenbudget op soberheid, verklaarde Knapen.
bron