Een belastingtruc bekend als de Edelweissroute, ligt onder vuur. De belastingdienst kan tientallen miljoenen euro’s mislopen door zeer rijke gepensioneerden die hun erfenis in Zwitserland afwikkelen. GroenLinks en de SP komen met een wetswijziging om deze fraude een halt toe te roepen. Maar daar wil het kabinet niet aan. Hoe zit dat?
Wie emigreert, laat ook de Nederlandse fiscus achter zich. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Voor de erfbelasting woon je nog tien jaar in Nederland. Zelfs al zet je nooit meer een voet op vaderlandse bodem. Je moet dus behoorlijk vooruit denken om zo successierecht te besparen. Net iets te vroeg overlijden en de hele operatie is vanuit fiscaal opzicht zinloos. De Edelweissroute biedt dan een uitweg.
Een Zwitserse notaris wikkelt de zaak af maar verzwijgt het vermogen in de belastingaangifte; zelfs voor de (Nederlandse) erfgenamen. Dat is in Zwitserland niet strafbaar. Als gevolg daarvan kan de Nederlandse fiscus geen belasting vorderen en zijn de Nederlandse erfgenamen hooguit onwetende fraudeurs. Pas als de belastingvordering na 12 jaar is verjaard, gooit de notaris de boeken en de kas open. De fiscus grijpt achter het net. De erfgenamen krijgen hun erfdeel. Met rente en geheel belastingvrij.
GroenLinks en de SP willen daar een eind aan maken door de uitvoerder van het testament (executeur testamentair) uit de belastingwet te halen. De erfgenamen moeten dan altijd zelf aangifte doen. Ze zijn beter door de fiscus aanspreekbaar.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil daar niet aan. De Belastingdienst moet dan die erfgenamen -ook in het buitenland- gaan opsporen. Bovendien vindt Weekers het best wel handig dat de executeur een wettelijke positie heeft. Die is nu hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde erfbelasting. Dat helpt niet erg bij een Zwitserse notaris maar wel bij een Nederlandse executeur.
De Tweede Kamer stemt donderdag over de wetswijziging die SP en GroenLinks willen. De kaarten liggen gunstig voor de staatssecretaris. En dus ook voor de emigrerende vermogenden. Want Weekers kan het lek niet dichten. Zijn doorslaggevende argument is dat de voorgestelde wetswijziging extra belastingambtenaren kost terwijl hij net met een ontslagronde bezig is. En dat de voorgestelde wetswijziging kost dan ze opbrengt. Hoewel we eigenlijk geen idee hebben hoeveel de Edelweissroute Nederland kost.