Veel geld verdienen, maar toch geen belastingen betalen: het is mogelijk. Hoe, daar schreef belastingadviseur Iven De Hoon een boek over. De Hoon beklemtoont dat hij niets illegaals predikt: ‘We gaan tot het uiterste maar blijven binnen de wettelijke krijtlijnen.’ Duidelijk is alvast dat enkel mensen met heel veel geld aan de fiscus kunnen ontsnappen met de methodes van De Hoon.
Meer dan tweeduizend Belgen hebben dit jaar een akkoord gesloten met de fiscus om zo zwart geld naar België terug te kunnen brengen. Zij vrezen dat het bankgeheim aan het afkalven is in almaar meer landen, en dat ze vroeg of laat met hun zwart geld niet meer weg zullen kunnen. ‘Niet nodig’, schrijft de Antwerpse belastingadviseur Iven De Hoon in zijn boek Hoe maak ik mij onzichtbaar voor de fiscus. Doelpubliek daarvan is ‘al wie gesteld is op fiscale en financiële privacy’. Maar ook de fiscus zelf, en alle parlementsleden die met belastingen bezig zijn, kunnen dit boek ook maar beter eens lezen.
Bankgeheim bestaat nog
‘Het bankgeheim is ver van dood’, stelt De Hoon. Zeker in Zwitserland. Pas als de fiscus het absolute bewijs heeft dat iemand er een rekening heeft, kan hij in het kader van een fraudeonderzoek naar heel specifieke informatie vragen. Conclusie voor De Hoon: als je in Zwitserland onder de naam van een bedrijf of trust of zo bankiert, komt niemand ooit te weten wie je bent. Maar ook andere landen zijn ‘discreet’, zoals De Hoon dat noemt (zie kaart).
Koop huis met zwart geld
‘Discreet’ een huis kopen, blijkt ook al mogelijk: door via een vennootschap te werken. De aandelen daarvan kan je doorverkopen zonder registratierechten te betalen. Maak er een ‘familiale vennootschap’ van en je kinderen kunnen ze zonder erfenisrechten erven door een achterpoortje in een Vlaamse wet, dat pas in 2014 toegeklapt wordt. Een deel van de koopsom van een huis in het zwart betalen om registratierechten te mijden, is niet zo eenvoudig, beklemtoont de auteur. Behalve dan als het om minder dan en achtste van de koopsom gaat: dan rekent de fiscus geen bijrechten aan als hij ontdekt dat je een verdomd goedkoop koopje gedaan hebt.
Nog een handigheid is de aankoopsom in tweeën te splitsen, en de inboedel van het huis, zoals de ingemaakte keuken, het vasttapijt, de vaatwas… afzonderlijk te verkopen via een bijlage bij het compromis: dit zijn roerende goederen waarop geen registratierechten betaald worden.
Een huis kopen via een exotisch bedrijfje dat het dan verhuurt, is evenwel de meest fiscaalvriendelijke oplossing.
Vermijd successierechten
De eenvoudigste manier is de wel bekende handgift of bankgift. Die laat toe om geld, aandelen, obligaties, kunstwerken enz. te schenken zonder belastingen te betalen. Maar de milde schenker moet wel nog drie jaar erna leven om zo de successierechten te mijden. Met een schenking via de notaris betaalt men enkel veel lagere schenkingsrechten. De Hoon suggereert nu een tussenoplossing: doe een bankgift, maar stel tegelijk een document op, waarmee je als vader en moeder plots zwaar ziek worden, naar de fiscus stapt om alsnog de schenking aan te geven. Ook een schenking via een Nederlandse notaris kan overigens zonder bij de fiscus te passeren.
Een andere truc is een appartement aan zee samen kopen met de ouders: zij betalen dan een deel van de koopsom voor het vruchtgebruik. Bij hun overlijden is het appartement helemaal van de erfgenamen die geen successierechten betaald hebben. Maar ook via de oprichting van een al dan niet exotische trust of een stichting zijn allerlei constructies mogelijk.
Koop uw jacht via Malta
Een jacht kopen zonder dat de Belgische fiscus er iets van weet, blijkt niet echt een probleem, door het onder een andere vlag te laten varen, bijvoorbeeld van Panama of het eiland Man. Voor de aankoop raadt De Hoon een constructie aan via een Maltees bedrijf dat het dan doorverhuurt: daardoor is een pak BTW uit te sparen.
Ultieme tip: verhuis
De slimste oplossing om weinig of geen belastingen te betalen, is verhuizen naar één of ander belastingsparadijs. Monaco is er één van: de Tom Boonens van deze wereld betalen er geen euro belastingen. Maar ze hebben wel het nadeel dat ze er krap en duur gehuisvest zijn.
Het kille bergstaatje Andorra kent ook geen personenbelasting, (en evenmin BTW of successierechten) maar je moet er wel een deel van het jaar willen wonen. Ook Zwitserland, waar Ikeabaas Ingvar Kamprad woont, kan interessant zijn, omdat in sommige kantons de mogelijkheid bestaat een maximum aan belastingen te betalen.
Een hele reeks exotische landen biedt dan weer gunstvoorwaarden voor gepensioneerden die er zich echt gaan vestigen. Theoretisch is het zelfs mogelijk actief geld te verdienen en toch geen belastingen te betalen: laat u in pakweg Panama domiciliëren, en drijf handel zonder u ergens echt te vestigen.
bron