Een schoonzoon heeft, na koop van de woning van zijn schoonouders geen recht op hypotheekrenteaftrek. Uit de notariële akte blijkt namelijk dat hij de kosten op zijn schoonouders kan verhalen.
De schoonzoon woont in bij zijn schoonouders. Op enig moment koopt hij de woning van zijn schoonouders, waarbij de schoonouders het levenslang zakelijk recht van gebruik en bewoning houden. Volgens de akte van levering komen de kosten van onderhoud, zakelijke lasten en verzekeringspremies nog ten laste van de schoonouders. In werkelijkheid betalen de schoonzoon en zijn partner deze kosten.
Hypotheekrenteaftrek
De schoonzoon trekt daarom de hypotheekrente voor de lening, aangegaan voor de verwerving van de woning, af van zijn inkomen in zijn belastingaangifte over 2003. De inspecteur weigert de aftrek. De rechtbank in Leeuwarden geeft de inspecteur daarin gelijk.
Kosten en lasten moeten drukken
Volgens hof Leeuwarden is voor hypotheekrenteaftrek vereist dat de kosten en lasten op de belastingplichtige drukken. In een vraag- en antwoordbesluit geeft de Staatssecretaris van Financiën aan dat als een inwonend kind de woning van de ouders koopt, alle kosten en lasten moeten drukken op dat inwonende kind.
Kosten te verhalen
Volgens de notariële akte van levering kan de schoonzoon de kosten van onderhoud, de zakelijke lasten en de verzekeringspremies verhalen op de schoonouders. De kosten van de woning drukken dan niet (volledig) op de schoonzoon. Dat de schoonzoon afziet van de uitoefening van zijn verhaalsrecht maakt hierbij geen verschil. De schoonzoon heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek.
Cassatie niet mogelijk
De Hoge Raad heeft inmiddels geoordeeld dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden.