Het kabinet blijft bij het voornemen om de heffingskorting voor groene investeringen bij de belastingaangifte af te schaffen. Dat meldt staatssecretaris Weekers van Financiën aan de Tweede Kamer. LTO Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) hebben hem er niet van kunnen overtuigen dat dit onwenselijk is. Dat blijkt uit een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben met vertegenwoordigers van de NVB en LTO gesproken over het kabinetsvoornemen. Er waren bij dat gesprek ook ambtenaren van van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Infrastructuur en Milieu aanwezig. De NVB en de LTO voorzien verregaande gevolgen wanneer de heffingskortingen voor groen, sociaal-ethisch en cultureel beleggen worden afgeschaft. Banken zullen hogere rentes in rekening te brengen en beleggers en spaarders zullen een minder hoog rendement halen op hun spaargeld en beleggingen. Een halvering van de fiscale stimulering zou nog door de markt kunnen worden opgevangen. NVB en LTO-Nederland menen dat een deel van de financiering daavoor gehaald kan worden uit de onderuitputting die nu in de EIA, de MIA en de Vamil optreedt.
Staatssecretaris Weekers van Financiën wil daar niet aan. Hij meent dat de onderuitputting van de EIA, MIA en Vamil moet worden gereserveerd voor de conjuncturele overschrijding die nog kan volgen. Zo wordt voorkomen dat een of meer van de regelingen voortijdig moet sluiten, zoals in het verleden is gebeurd. Een ander idee zou zijn om minder bedrijfsmiddelen voor de EIA, de MIA en de Vamil in aanmerking te laten komen of de aftrekpercentages te verlagen. Dat is voor LTO echter niet bespreekbaar.
Er wordt door het kabinet ingezet op een geleidelijke inperking van het ingelegde vermogen door de criteria voor het verstrekken van groen-, sociaal ethische of cultuurverklaringen aan te scherpen. Het blijft een open einde-regeling, aldus Weekers. Elke investering die aan de criteria voldoet mag worden gehonoreerd. De markt voor fiscaal gefaciliteerd duurzaam sparen en beleggen is in de afgelopen 10 jaar gegroeid van 1,3 miljard in 1999 naar 7,9 miljard in 2009. Het kabinet wil dat budget geleidelijk inperken tot 5 miljard.
bron: Ministerie van Financiën, 12/11/10
Copyright ©2010 AgriHolland B.V.
bron