De Tweede Kamer buigt zich vandaag over de kinderopvang. Er staan flinke bezuinigingen op stapel en brancheorganisaties vrezen voor de toekomst van de sector. Zo heeft het Waarborgfonds Kinderopvang deze week gewaarschuwd voor faillissementen als de overheid ondoordacht gaat snijden in subsidies voor ouders met kinderen op de crèche.
Kamerlid Eddy van Hijum van regeringspartij CDA zal het kabinet vragen om een bredere visie, waarbij zowel naar de steun aan ouders in de kinderopvang als naar andere kindregelingen moet worden gekeken. Volgens hem moet beter nagedacht worden over de samenhang tussen de kinderopvangtoeslag en regelingen zoals de kinderbijslag, ouderschapsverlof en belastingkortingen voor ouders die allebei werken.
,,Nu ontbreekt iedere samenhang en worden tegenstrijdige prikkels gegeven. Wat willen we stimuleren: dat ouders zoveel mogelijk zelf voor hun kinderen zorgen of dat ze meer aan het werk gaan?”, aldus de CDA’er. Volgens hem gaat in totaal 10 miljard euro om in alle kindregelingen.
Jojobeleid
,,We moeten oppassen voor een jojobeleid”, stelt Van Hijum. Hij wijst er ook op dat enkele jaren geleden het budget voor de kinderopvang fors is verhoogd en bezuinigingen elkaar nu opvolgen. Voor komend jaar zijn bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag al ingevuld. Maar het nieuwe kabinet wil in 2012 verder snijden, waardoor het budget voor de subsidie daalt van grofweg 3 naar 2 miljard euro.
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) schreef afgelopen week aan de Kamer dat nog niet duidelijk is waar het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV precies gaat snijden. Wel is het volgens hem de bedoeling de kinderopvangtoeslag vooral voor hogere inkomens af te bouwen. Ook stelde hij dat niet alleen rekening wordt gehouden met effecten op de koopkracht, maar ook met gevolgen voor de arbeidsdeelname van vrouwen.
Voorstellen van de oppositie
Oppositiepartijen GroenLinks en SGP hebben al voorstellen over de kinderopvang gedaan. GroenLinks wil de kinderbijslag voor hogere inkomens vanaf 100.000 euro afschaffen om geld vrij te maken voor lage en middeninkomens, die gebruikmaken van crèches en gastouders. De SGP wil de kinderopvangtoeslag voor hogere inkomens vanaf 100.000 euro afschaffen en de eigen bijdrage voor middeninkomens verhogen.
Handtekeningen
Met een handtekeningenactie hoopt GroenLinks het protest tegen de bezuinigingen op de kinderopvang extra ‘power’ te geven. Er zijn ruim 70-duizend handtekeningen binnengehaald.
bron