Elbert Dijkgraaf van de SGP wil dat ouders met inkomens vanaf 100.000 euro geen kinderopvangtoeslag meer krijgen. Het Tweede Kamerlid brengt dit voorstel maandag in tijdens een wetgevingsoverleg over de kinderopvang. De bezuinigingen volgend jaar op de kinderopvangtoeslag kost meer dan de helft van de ouders die kinderopvang gebruiken tot 1 procent koopkracht.
Vier op de tien ouders met kinderen op de crèche gaan er 1 tot 2 procent op achteruit. Vier procent levert 2 tot 3 procent in. Drie procent merkt er niks van. Deze cijfers zaten in de schriftelijke antwoorden van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) op vragen van de Tweede Kamer donderdag. Het vorige kabinet heeft volgens Kamp ervoor gekozen om huishoudens – bij een gelijk gebruik van de kinderopvang – er verhoudingsgewijs evenveel op achteruit te laten gaan.
Bezuiniging ook in 2012
Het nieuwe kabinet maakte bij monde van minister Kamp bekend dat het ook in 2012 bezuinigt op de kinderopvangtoeslag. De minister wijst erop dat in het regeerakkoord is afgesproken de financiële steun vooral voor hogere inkomens met kinderen op de crèche af te bouwen.
Geen KOT vanaf een ton
Ouders met inkomens vanaf 100.000 euro moeten volgens de SGP geen kinderopvangtoeslag meer krijgen in de toekomst. Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP gaat dit voorstel maandag inbrengen tijdens een wetgevingsoverleg over de kinderopvang.
Vrouwen aan het werk
Kamp stelt dat de kinderopvangtoeslag is bedoeld om vrouwen meer aan het werk te krijgen. Bij de invulling van nieuwe bezuinigingen zal volgens hem zowel rekening worden gehouden met de effecten op de koopkracht als op de arbeidsdeelname van vrouwen. Maar volgens Dijkgraaf blijkt uit onderzoek dat financiële steun voor de kosten van de crèche bij hogere inkomens geen rol speelt in de keuze om te gaan werken.
Helft zelf betalen
Dijkgraaf wil verder dat ouders die dat kunnen dragen, minimaal de helft van de kinderopvangkosten zelf gaan betalen. Nu betalen ouders met kinderen op de crèche ongeveer een derde van de kosten. De SGP’er maakt bij dit voorstel een uitzondering voor onder meer eenoudergezinnen en lage inkomens.
bron