(netto) – Postkaarten, kaarsen en balpennen,… De liefdadigheidsinstellingen verkopen allerhande zaken om aan extra werkingsmiddelen te geraken. Voor wie iets meer wil spenderen, is het interessanter om geld te schenken. Dankzij het fiscale voordeel kunt u (bijna) de helft van uw gift recupereren via uw jaarlijkse belastingaangifte. En dat veel Belgen dat al doen, bevestigen de cijfers. In aanslagjaar 2009 werden in ons land voor 136 miljoen euro aan fiscaal aftrekbare giften gedaan. Dat kostte de overheid 56,4 miljoen euro.
De helft terugbetaald
Om een fiscaal voordeel uit uw gift te halen, moet u aan 2 voorwaarden voldoen. U moet minstens 30 euro per kalenderjaar aan dezelfde instelling storten en de instelling moet erkend zijn. Die instellingen versturen u automatisch een fiscaal attest van uw gift.
Zo’n gift levert u een belastingvoordeel op tegen uw hoogste belastingtarief. Dat bedraagt maximaal 50 procent + gemeentebelastingen. In de praktijk recupereren de meeste Belgen tussen de 40 en 50 procent van het geschonken bedrag via de jaarlijkse belastingaangifte. Toch zijn er grenzen aan uw generositeit. Om er fiscaal voordeel uit te halen, mag u maximaal 10 procent van uw totale netto-inkomen wegschenken. Het absolute maximum ligt op 346.100 euro.
Wie is erkend?
Aan welke instellingen kunt u zo’n fiscaal aftrekbare gift doen? De instellingen vallen uiteen in 2 grote groepen.
Het fiscale voordeel blijft overigens niet beperkt tot giften aan Belgische instellingen. U mag ook gelijkaardige instellingen uit een andere lidstaat van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland steunen.
Kunst schenken
Om fiscaal aftrekbaar te zijn, moet de gift gebeurd zijn in contanten. Uitzondering op die regel zijn de Rijksmusea. Ook giften in de vorm van kunstwerken voor musea zijn fiscaal aftrekbaar. Het moet wel gaan om kunstwerken die behoren tot het culturele erfgoed van het land of die internationale faam genieten. Er wordt daarbij een geldwaarde vastgesteld.
bron