LEUVEN – De uitbaters van de Leuvense nachtwinkels zijn niet gelukkig. De extra belasting van 1.500euro per jaar die de stad zal heffen, kan de doodsteek betekenen voor een aantal zaken.
Yasin Mohamed (40) is een nachtwinkeluitbater aan de rand van de binnenstad. Al twaalf jaar heeft de Pakistaan een winkel achteraan de Tiensestraat. Hij staat dagelijks met hart en ziel achter de toog met een glimlach die van oor tot oor reikt.
Mohamed heeft de glorieperiode van de nachtwinkels meegemaakt. Nu zit hij middenin het dieptepunt.
‘Ik moet al opboksen tegen de GB Expressen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik begrijp zelfs dat de stad iets wil doen aan de wildgroei van nachtwinkels, want er zijn er te veel’, zegt hij. ‘Maar overlast? Welke overlast? In twaalf jaar heb ik een keer de politie over de vloer gekregen. Om een winkeldief op te pakken. De stad zit botweg in onze zakken.’
Zijn situatie werd zo nijpend dat hij twee jaar geleden zijn vrouw en twee kinderen van zes en negen terug naar Pakistan stuurde. Tegenwoordig slaapt hij in de voorraadruimte van de winkel. Zijn gezin zal terug naar België komen als hij weer financiële ademruimte heeft. Het is maar de vraag of hij daarin zal slagen.
Leuven neemt de maatregel om de wildgroei tegen te gaan. De winkels zouden bovendien door hun ongewone openingsuren extra kosten veroorzaken op het vlak van orde, netheid en toezicht. Er zou ook sprake zijn van alcoholverkoop aan minderjarigen.
Misschien kan dat kloppen voor nachtwinkels in de buurt van de Oude Markt. Mar zijn nachtwinkels in pakweg Wilsele eveneens het epicentrum van jongeren die het te bont maken?
En je hoort nog meer vragen stellen: wat met de fakbars in de Tiensestraat? Er zijn stewards, maar zijn de fakbars met hun ‘ongewone openingsuren’ en pintjes voor een euro nu ook een vogel voor de kat? Veroorzaken de dronken studenten die vuilniszakken in het rond gooien ook geen bijzondere financiële last voor de netheid van de stad? In café De Bierkelder kregen twee minderjarige meisjes alcohol van de barman geserveerd. Dat café kreeg een sluitingsuur opgelegd. Niet iedereen hoeft de dupe zijn van de misstap van één persoon , klinkt het.
Oppositielid Hans Bracquené (Open VLD) spreekt over een verkeerde aanpak. ‘Met deze maatregel worden de bonafide handelaars onnodig gestraft. Het stadsbestuur toont zich een slechte verliezer omdat het door de Raad van State werd teruggefloten toen het nachtwinkels binnen de ring verbood nog alcohol te verkopen.’
Schepen van Middenstand Els Vanhoof (CD&V) spreekt daarentegen van een tussenoplossing. ‘We moesten paal en perk stellen aan de wildgroei van zulke winkels. We zitten nu al aan een winkel per 3.500 inwoners. Veel te veel. We zien er ook meer en meer verschijnen in de uitgaansbuurt. Met alle lastige gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat de drempel er lager is voor minderjarigen die alcohol willen kopen’, zegt ze.
En wat met de nachtwinkels buiten de uitgaansbuurt? ‘We weten dat deze maatregel niet zaligmakend is. We ijveren net zoals de oppositie voor een nationaal wettelijk kader.’
bron