BRUSSEL – De grote Belgische bedrijven hebben vorig jaar een kleiner deel van hun winst afgedragen aan de fiscus.
Van onze redacteur
De effectieve belastingvoet van veertien grote Bel20-leden bedroeg vorig jaar gemiddeld 16,7 procent. Een jaar eerder was dat nog gemiddeld 18,6 procent. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen. Daarin vermelden alle bedrijven hoeveel belastingen ze hebben betaald, en hoe dat bedrag tot stand gekomen is. De meeste bedrijven vermelden ook de mate waarin de effectieve belastingvoet (na alle aftrekposten en andere voordelen) zich verhoudt tot het officiële Belgische tarief van 33,99 procent.
De daling van de belastingvoet is opmerkelijk, omdat de veertien hun gezamenlijke winst wel hebben zien stijgen. Al lag dat vooral aan de spectaculaire ommekeer van KBC, dat in 2009 nog een miljardenverlies moest incasseren.
De veertien Bel20-bedrijven betaalden vorig jaar samen 2,21 miljard euro aan vennootschapsbelasting. Het jaar voordien betaalde dezelfde groep 2,58 miljard euro.
Drie Bel20-bedrijven konden niet in de analyse worden opgenomen omdat ze hun jaarverslag nog niet hebben gepubliceerd. Het gaat om Ackermans & van Haaren, de Nationale Portefeuillemaatschappij en Omega Pharma. GDF Suez is als Franse onderneming buiten beschouwing gelaten.
De twee Bel20-vastgoedbevaks Cofinimmo en Befimmo vormen een speciale categorie omdat ze nauwelijks belastingplichtig zijn.
De grootste belastingbetaler is AB InBev, die 1,3 miljard afdroeg. Dat is logisch, omdat het ook de grootste winstmaker is. Vorig jaar verdiende AB InBev 3,3 miljard euro netto. Die belasting wordt overigens maar gedeeltelijk aan de Belgische fiscus afgedragen. Als multinational betaalt de brouwer belastingen in alle landen waar winst wordt gemaakt. Dat geldt ook voor de andere internationaal opererende bedrijven.
Opmerkelijk is dat flink wat bedrijven vorig jaar helemaal geen belastingen betaalden. Ageas, GBL en UCB hadden zelfs een negatieve aanslag. Het gaat dan meestal om verrekeningen uit het verleden. Ageas zou bijvoorbeeld op basis van zijn winst een belasting van 42 miljoen euro moeten betalen, maar kon een beroep doen op 356 miljoen euro aan ‘voorheen niet opgenomen belastingverliezen en tijdelijke verschillen’. Na nog wat berekeningen kon Ageas een negatieve winstbelasting van 223 miljoen euro boeken.
Drie andere bedrijven betaalden vorig jaar heel weinig belasting. In twee gevallen, Cofinimmo en Befimmo, heeft dat te maken met hun statuut. Deze bedrijven zijn als vastgoedbevaks fiscaal vrijgesteld voor hun normale winst. Dat Cofinimmo toch nog 7 miljoen afdroeg, had voornamelijk te maken met de kantoortaks in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Solvay betaalde slechts 1 miljoen euro belasting, ondanks een nettowinst van 1,8 miljard euro waarop volgens het normale tarief 515 miljoen euro verschuldigd zou zijn geweest.
bron