Het afgelopen jaar spendeerde de overheid een slordige 2,7 miljard euro aan kinderopvang. Om te voorkomen dat die uitgaven dit jaar boven de 3 miljard euro uitkomen, kondigde de toenmalige minister Rouvoet bezuinigingen aan op de toeslag die ouders ontvangen voor de opvang van hun kroost. De nieuwe regels traden per 1 januari 2011 in werking, dus nu voelen ouders het pas in hun portemonnee. Hoe erg is de pijn in de praktijk?
Voor ouders die ervoor kiezen om hun kinderen te laten verzorgen door een familielid of een au pair, verandert er niets. Ze komen namelijk niet in aanmerking voor een tegemoetkoming van de overheid en moeten dus alle kosten zelf ophoesten.
Drie soorten opvang komen in aanmerking voor toeslag. Mits de organisatie of de gastouder is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Ouders kunnen de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst via toeslagen.nl .
Kinderdagverblijf
De dagopvang -ook wel de crèche genoemd- is bedoeld voor de allerkleinsten. Baby’s vanaf 6 weken oud kunnen hier al terecht totdat ze naar de kleuterschool gaan. Wanneer je je kind naar de crèche brengt, doe je dat voor één of meerdere dagdelen. Een dagdeel is een halve dag, dus een ochtend of een middag. Er zijn kinderdagverblijven die nog ruimere openingstijden hebben en 24-uurs opvang bieden. Het gros van de crèches houdt het echter bij ochtenden en middagen tot een uurtje of zes. Maximaal kun je je kleintje tien dagdelen per week onderbrengen bij de dagopvang.
Wanneer ouders hun kind willen aanmelden bij een crèche, zullen ze een offerte krijgen met de kosten van de opvang. Hierop is onder meer het uurtarief voor de verzorging vermeld, en het maximale tarief waarover de subsidie berekend wordt.
Valt het uurtarief hoger uit dan ontvang je over maar voor een deel van je kosten toeslag. In 2010 was de maximum uurprijs waarvoor subsidie kon worden aangevraagd 6,25 euro, in 2011 is dat 6,36 euro. De gemiddelde uurtarieven die crèches aan ouders rekenen vallen echter volgens onderzoek hoger uit. In 2010 was het gemiddelde uurtarief 6,29 euro per uur en in 2011 naar verwachting 6,48 euro per uur.
Buitenschoolse opvang (BSO)
Vanaf het moment dat je kroost naar school gaat, schuift het door naar de buitenschoolse opvang. Hier kunnen de kinderen in principe na schooltijd verblijven. Heb je opvang voor schooltijd nodig (voorschoolse opvang), dan moet dit vaak apart ingekocht worden, als het al beschikbaar is. Ook onderdak tijdens de middagpauze valt in de regel niet onder buitenschoolse opvang. De kinderen kunnen dan hun boterhammetje op school eten.
Net als voor het kinderdagverblijf hanteert de overheid voor de BSO een maximaal uurtarief waarover subsidie aangevraagd kan worden. In 2010 was dit 5,82 euro per uur en in 2011 5,93 euro.
Ook hier vallen volgens onderzoek de gemiddelde uurtarieven die aan ouders in rekening gebracht worden hoger uit. In 2010 6,14 euro per uur en in 2011 6,32 euro per uur.
Gastouderopvang
Ongeacht de leeftijd van je kind, kun je het laten verzorgen door een gastouder. Deze dient dan wel gecertificeerd te zijn en te zijn opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang.
De kosten voor het onderbrengen van je kind bij een gastouder kunnen nogal verschillen. Ben je via een bemiddelingsbureau aan je gastouder gekomen? Dan betaal je vaak bureau- en bemiddelingskosten boven op de vergoeding van de gastouder. Uiteraard hanteert de overheid ook hier een maximum tarief waarover subsidie kan worden aangevraagd. Dat is in 2010 5,00 euro en in 2011 5,09 euro per uur. In de praktijk zal het werkelijke uurtarief vaak hoger zijn.
Voor alle soorten opvang geldt dat de overheid naast een maximum tarief ook een maximaal aantal uren hanteert waarover subsidie wordt gegeven. Dit jaar kunnen ouders over maximaal 230 uur zorg per maand per kind een toeslag krijgen.
De praktijk: tweeverdieners met twee kinderen
Christa en Hans hebben de zorgtaken voor hun twee kinderen eerlijk verdeeld. Allebei hebben ze een goede baan en hebben ze om de week een dag vrij. Samen verdienen ze 60.000 euro per jaar. Hun kinderen Roos (2) en Pascal (5) gaan vier dagen per week naar de crèche en buitenschoolse opvang.
Op basis van een de gemiddelde uurtarieven zijn Hans en Christa dit jaar 1140 euro per maand kwijt aan kinderopvang. In 2010 zouden ze volgens de calculator kinderopvang van de overheid 862 euro per maand aan toeslag hebben ontvangen. Dit jaar moeten ze het met 44 euro per maand minder doen en krijgen ze nog 818 euro toeslag. Netto komen ze dan uit op 322 euro per maand aan kosten voor de opvang van Roos en Pascal. Bijna 16 procent meer dan vorig jaar.
De praktijk: vader full time, moeder klein baantje
Netty en Peter vinden de zorg voor hun 3 kinderen vooral een zaak voor de vrouw des huizes. Peter heeft een drukke, fulltime baan. Sinds alle drie de kinderen naar school gaan, heeft Netty een parttime baan genomen voor twee dagen per week. Die twee dagen gaan de kinderen naar de opvang. Samen verdienen Netty en Peter 40.000 euro per jaar.
Op basis van de gemiddelde uurtarieven zijn Netty en Peter dit jaar 554 euro per maand kwijt aan de BSO voor hun drietal. Daarvan betaalt de overheid dit jaar 447 euro per maand mee (volgens de calculator kinderopvang). Dat is ietsje minder dan vorig jaar het geval zou zijn geweest. Dan hadden ze 449 euro per maand aan toeslag gehad.
De praktijk: Eenoudergezin
Cynthia zorgt in haar eentje voor haar zoontje Sem van anderhalf. Sinds kort heeft ze voor vier dagen per week werk gevonden. Gelukkig past Cynthia’s moeder één dag per week op Sem waardoor hij drie dagen per week naar de opvang gaat. Cynthia’s bruto jaarinkomen is 22.000 euro.
Wanneer we dit voorbeeld doorrekenen met de calculator kinderopvang van het rijk, resulteert dit in een lastenstijging van 12 euro per maand voor Cynthia. Het kinderdagverblijf zal naar verwachting 581 euro per maand in rekening brengen voor de drie dagen zorg. De toeslag die Cynthia krijgt zal dit jaar zo’n 520 euro per maand bedragen terwijl dat onder dezelfde omstandigheden vorig jaar 536 euro zou zijn geweest.
Sterkste schouders, zwaarste lasten
Het echtpaar dat het meest verdient en het meest gebruik maakt van kinderopvang gaat er dit jaar het meest op achteruit. Ook de koopkrachtplaatjes van het Nibud laten deze tendens zien. Naar verwachting is de regering voornemens om in 2012 verder te snijden in de uitgaven aan kinderopvang. Mogelijk gaan de maximale uurtarieven waarover subsidie kan worden aangevraagd naar beneden.
bron