AMSTERDAM – Met een ontslagvergoeding hebt u normaliter niet dagelijks te maken. Bovendien hebt u op dat moment wel wat anders aan uw hoofd dan rustig uitpluizen wat er allemaal mogelijk is. Eigenlijk is het dus aan te raden hierover al eens na te denken als het helemaal nog niet speelt.
In principe kunt u drie dingen met een ontslagvergoeding. Alle mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje.
Houd goed voor ogen wat voor u belangrijk is. Hebt u direct extra geld nodig voor uw levensonderhoud? Of hebt u meer behoefte aan aanvulling van uw pensioen? Mogelijk krijgt u veel geld en heeft u plannen voor een eigen zaak? Verschillende situaties kunnen leiden tot verschil in keuzes.
Kijk ook naar de nadelen van de verschillende opties en bepaal welke nadelen voor u onoverkomelijk zijn en waarmee wel te leven valt.
U hebt acuut geld nodig:
Dan hoeft u verder niets te doen. Dit is de eenvoudigste optie: als u niets doet, zal uw werkgever de ontslagvergoeding netto aan u uitbetalen. De belasting en premies zijn dan al ingehouden. Voordeel is dat u het ontvangen geld vrij kunt besteden. De enige belasting waarmee u nog te maken kunt krijgen, is de 1,2% die u in box 3 betaalt over vermogen dat u op 1 januari bezit.
Mensen met toeslagen moeten er rekening mee houden dat hun inkomen door ontvangst van de ontslagvergoeding boven de toeslaggrens kan komen. Zeker bij huurtoeslag kan dit tot een flinke terugvordering leiden.
Nadeel van de ontslagvergoeding in één keer uitbetaald krijgen, is verder dat wanneer uw inkomen plus de ontslaguitkering meer dan 54.000 euro is, u over het meerdere 52% belasting betaalt. Het bijzonder tarief van 45% dat vroeger nog wel eens uitkomst bood in dit soort gevallen, bestaat al sinds 2001 niet meer.
Wanneer 52% niet uw normale tariefsgroep is, dan is hier overigens vaak nog wel iets aan te doen. U kunt namelijk een middelingsverzoek indienen bij de Belastingdienst. Het extra verdiende bedrag wordt dan verdeeld over drie jaar. Dit kan de hogere belasting in het jaar van de ontslagvergoeding achteraf weer wat compenseren. U hebt wel wat geduld nodig. Zeker als u de twee jaren na ontslag kiest om de belasting over te verdelen. Voordat u de compensatie uit een middelingsverzoek ontvangt, bent u dan al snel een paar jaar verder.
U hebt een regelmatige aanvulling op uw inkomen nodig:
U kunt er ook voor kiezen uw ontslagvergoeding in termijnen te ontvangen. Zo’n recht op periodieke uitkeringen heet een stamrecht. Dit kan een interessante optie zijn omdat u dan gebruik kunt maken van de zogenaamde stamrechtvrijstelling. Dan wordt niet de ontslagvergoeding zélf belast maar pas de uitkeringen die u van de ontslagvergoeding koopt. U stelt de belastingheffing dus uit. U hebt alleen recht op de stamrechtvrijstelling als u uw ontslagvergoeding niet zelf in handen krijgt maar uw werkgever het bedrag rechtstreeks overmaakt naar een erkende verzekeraar of u het laat storten op een geblokkeerde bankrekening.
Dat laten storten van uw ontslagvergoeding op een geblokkeerde bankrekening (banksparen) kan pas sinds dit jaar. Voordeel van banksparen is dat het goedkoop en doorzichtig is. Verder valt de storting tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel.
Een storting bij een verzekeringsmaatschappij kent vaak meer kosten en heeft deze garantie niet.
De uitkeringen uit het stamrecht worden belast. U kunt de uitkeringen onmiddellijk laten ingaan of ze uitstellen. Wanneer u direct geld nodig heeft voor uw levensonderhoud, kiest u natuurlijk voor onmiddellijk ingaande uitkeringen. Is dat niet nodig, dan kunt u het ingaan van de uitkeringen ook uitstellen. Dit mag uiterlijk tot in het jaar dat u 65 wordt.
Ten opzichte van het hele bedrag in één keer laten uitbetalen leveren periodieke uitkeringen vaak een tariefsvoordeel op. Zeker bij de uitkeringen die u na uw 65e krijgt. U betaalt daarover immers geen aow-premie meer. Voordeel is ook dat het geld van de ontslaguitkering zolang het op de geblokkeerde rekening of bij de verzekeraar staat geen bezit in box 3 is. U betaalt er dus ook geen 1,2% belasting over en het heeft geen invloed op uw recht op toeslagen.
U hebt plannen voor een eigen bedrijf of u denkt beter te beleggen dan de bank:
Wanneer u een ontslagvergoeding van meer dan 100.000 euro gaat ontvangen, zou u kunnen kijken of het oprichten van een eigen stamrecht BV iets voor u is. Een stamrecht BV wordt namelijk ook gezien als een erkende verzekeraar. Wanneer uw ontslagvergoeding in uw stamrecht BV gestort wordt, kunt u dus gebruik maken van de stamrechtvrijstelling waarbij de ontslagvergoeding en de rendementen daarop niet belast worden en slechts de uiteindelijke uitkeringen belast zijn.
Als u gebruik wilt maken van deze optie, dan richt u een BV op. U sluit een stamrechtovereenkomst met de BV waarin wordt afgesproken dat de BV u een reeks uitkeringen gaat betalen. De bruto ontslagvergoeding wordt door uw werkgever in de stamrecht BV gestort. De BV beheert het geld met het doel er uiteindelijk de aan u toegezegde uitkeringen van te kunnen betalen. Dit is overigens een wat versimpelde voorstelling van zaken. Er gelden nogal wat regels die maken dat advies van een specialist bij het oprichten van een stamrecht BV echt noodzakelijk is.
Als bestuurder en aandeelhouder van de BV heeft u op het beheer van de ontslagvergoeding meer invloed dan wanneer het geld bij een commerciële verzekeraar gestort zou zijn. Dat heeft zowel voorals nadelen. Een voordeel is dat eventuele winst van de BV uiteindelijk naar u gaat. Een voordeel is ook dat u geld beschikbaar heeft om uw bedrijfsplannen of bijvoorbeeld de hypotheek op een huis mee te financieren.
Dat financieren moet echter wel onder zakelijke voorwaarden gebeuren. Wanneer u met uw BV afspraken maakt die u met een bank of verzekeraar nooit zo had kunnen maken, dan kan dit worden gezien als onzakelijk handelen. Als de BV door onzakelijk handelen niet meer aan zijn uitkeringsverplichting kan voldoen, dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn.
De Belastingdienst kan dan de hele ontslaguitkering inclusief eventueel rendement alsnog in één keer bij u belasten. Verder moet u belasting betalen in box 1 over het hele afkoopbedrag en bent u daarbovenop nog eens 20% revisierente verschuldigd. U bent dan niet alleen uw hele ontslagvergoeding kwijt, u legt er zelfs nog flink op toe.
Maar ook als u onzakelijk handelen weet te vermijden zijn er nadelen. Een BV oprichten kost geld. U blijft jaarlijks kosten houden voor de Kamer van Koophandel en u moet jaarlijks aangifte vennootschapsbelasting doen. Verder kan de vrijheid van het zelf bepalen waarin u belegt na een aantal jaren ook vervelend worden en dan moet u het toch volhouden want de BV heeft een toezegging van uitkeringen gedaan gebaseerd op een bepaald rendement. Dat rendement moet natuurlijk wel gehaald worden.
Zaken goed uitzoeken en u goed laten adviseren is altijd belangrijk, maar bij het oprichten van een stamrecht BV is het zelfs essentieel. De sancties die de Belastingdienst kan opleggen als u zich niet aan de voorwaarden houdt, zijn zeker niet mals en het is ook jammer wanneer u zich allerlei rompslomp op de hals haalt om uiteindelijk minder over te houden dan wanneer u het geld simpel op een geblokkeerde bankspaarrekening had gezet.
SOMS GAAT HET MIS
U kunt het geld van uw ontslagvergoeding laten storten bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Het woord ‘laten’ staat er niet voor niets. U kunt dit namelijk niet zelf doen. Ontvangt u het geld op uw eigen rekening en stort u het daarna door naar de bank of verzekeringsmaatschappij dan bent u in principe gelijk belasting over het hele bedrag verschuldigd. U moet dus altijd met uw werkgever afspreken dat het geld rechtstreeks naar de bestemming gaat en niet via uw rekening. Gebeurt dit toch (en dat komt helaas voor) dan kunt u altijd proberen om de zaak nog recht te trekken door onmiddellijk contact op te nemen met de Belastingdienst en uit te leggen wat er misgelopen is. U hebt nergens recht op, maar afhankelijk van de omstandigheden mag u soms de zaak nog herstellen. In deze is voorkomen dus veel beter dan genezen.
bron