Gewapend met het Europees Burgerinitiatief (één miljoen handtekeningen) wil europarlementariër Derk-Jan Eppink de komst van Europese belastingen tegenhouden. Volgens hem heeft Brussel helemaal geen extra geld nodig. Toch worden de plannen ‘stilletjes’ ingevoerd, waarschuwt hij. Want er is ook een front vóór de eurotax.
‘Brussel wil altijd maar méér, méér en méér’, zegt de Nederlandse europarlementariër Derk-Jan Eppink, initiatiefnemer van de actie ‘Belastingbetalers, Ontwaak!’. Eppink, die zetelt namens een Vlaamse conservatieve partij, wil de strijd aanbinden met de Europese Commissie die Europese belastingen wil invoeren.
‘Belastingbetalers denken dat ze alleen afdragen in eigen land. Ze zijn zich niet bewust van de Brusselse eurotax-plannen’, zegt Eppink. Het debat over belastingen is onderdeel van een felle politieke strijd over de toekomstige (2014-2020) begroting van de Europese Unie. Die heeft nu nog 140 miljard euro per jaar te besteden. Ter vergelijking: Nederland heeft zo’n 300 miljard in de pot.
Meer eigen middelen
De EU, met 27 lidstaten, komt er dus bekaaid vanaf, vinden voorstanders van een verruiming van de Europese begroting. Zij vinden dat de EU over meer eigen middelen moet beschikken om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Zoals: energieveiligheid, het installeren van de gloednieuwe Europese diplomatieke dienst en investeren in kennis en onderwijs.
Voor de hand liggend is om de lidstaten, die naar rato van hun bruto binnenlands product de EU financieren, om meer te vragen. Maar landen als Nederland, dat meer aan Brussel afdraagt dan ontvangt, willen daar niets van weten.
Dwarsbomen
Dus zoekt de Europese Commissie naar een alternatief: de eurotax. In juni komt de Commissie met voorstellen, maar Eppink hoopt dat hij de plannen kan dwarsbomen. Er is helemaal geen extra geld nodig, betoogt hij. ‘Het geld dat ze nu heeft, krijgt ze niet op. Elk jaar moet de Commissie miljarden terugstorten naar lidstaten, omdat projecten niet doorgingen.’
Dat er achter de schermen toch wordt gewerkt aan Europese belastingen, noemt hij ‘een stille revolutie’. ‘Er zijn plannen voor onder andere belasting op vliegtuigtickets, op het versturen van een sms en op energierekeningen. Dat willen ze stilletjes invoeren, onder de noemer eigen middelen, zodat niemand weet waar het over gaat. Daarom zeg ik: belastingbetaler, ontwaak! Organiseer u op Europees niveau.’
Front vóór belastingen
Maar in het Europees parlement is er ook een sterk front vóór Europese belastingen, onder aanvoering van Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen (ALDE) waartoe ook VVD en D66 behoren. Volgens VVD-europarlementariër Jan Mulder is het idee van Europese belastingen niet nieuw.
Al sinds 1952 wordt de EU mede gefinancierd doordat ieder land een deel van de in eigen land geheven belastingen naar Brussel stuurt. ‘De Commissie heeft beloofd dat die nieuwe belastingen ‘Europees geïnspireerd’ zullen zijn, zoals invoerrechten die nu al direct naar Brussel gaan. Ik wacht de voorstellen af.’
Pressiemiddel
Maar Eppink is er niet gerust op. In samenwerking met de Vlaams-Nederlandse vereniging van belastingbetalers ijvert hij voor een Europees Burgerinitiatief, een pressiemiddel dat sinds het nieuwe EU-Hervormingsverdrag van Lissabon bestaat. Met één miljoen handtekeningen die hij wil verzamelen in minimaal negen EU-lidstaten, hoopt hij de Commissie onder druk te kunnen zetten.
bron