Het kabinet heeft de bijdrage voor wijkaanpak geschrapt, maar vanaf 2014 moeten de sociale verhuurders zelf 650 miljoen neerleggen voor huurtoeslag aan minder draagkrachtige huurders.
DEN HAAG – De overheid wacht een tegenvaller van 150 miljoen euro. Als in hoger beroep de rechter ook een streep zet door de Vogelaarheffing, dan moet de staat het bedrag opbrengen dat corporaties onterecht hebben bijgedragen aan het opknappen van achterstandswijken buiten hun regio.
Dat zegt directeur Jan van der Moolen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), uitvoerder van de heffing, in een reactie op het schrappen van de Vogelaarheffing door de rechter. CFV en het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor volkshuisvesting, gaan nog in hoger beroep tegen de uitspraak. ”De rechter zet een streep door de regeling, omdat de invoering niet goed was” , zegt Van der Moolen. ”De Vogelaarheffing zelf vond de rechter een prima maatregel om de solidariteit tussen rijke en arme corporaties te bewerkstelligen.”
Geld zit al in stenen
De Vogelaarheffing is in 2007 ingevoerd door toenmalig PvdA-minister Ella Vogelaar. Rijke corporaties in het hele land moesten jaarlijks 75 miljoen euro betalen voor het opknappen van veertig achterstandswijken. De betrokken corporaties in de wijken zelf moesten daar zelf nog 250 miljoen euro bijleggen. Het geld over 2008 en 2009 is al geïnd en uitgegeven. ”Dat geld zit al in stenen, dus kunnen we niet terughalen. Mocht de rechter bij zijn standpunt blijven, dan moet die 150 miljoen euro dus bij de rijksoverheid vandaan komen” , aldus Van der Moolen. Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, kijkt met gemengde gevoelens naar de uitspraak. De belangenclub was altijd al tegen de Vogelaarheffing, maar een woordvoerder benadrukt dat onder het kabinet-Rutte een veel hogere heffing terugkomt. Het kabinet heeft de bijdrage voor wijkaanpak geschrapt, maar vanaf 2014 moeten de sociale verhuurders zelf 650 miljoen neerleggen voor huurtoeslag aan minder draagkrachtige huurders. Voor wijkaanpak blijft dan helemaal niets meer over, aldus Aedes.
bron