Met de deadline van 1 april voor de deur zitten veel Nederlanders weer naast een stapel afschriften, loonstrookjes en andere papieren hun belastingaangifte in te vullen. Dit keer over het jaar 2010. Ons wapenarsenaal om belasting te besparen, bestaat uit onder meer aftrekposten, heffingskortingen en vrijstellingen. Tien tips om de fiscale schade te beperken.
1. LIJFRENTEAFTREK
Veel mensen maken zich zorgen om hun pensioen. De fiscus biedt de mogelijkheid om extra te sparen voor een aanvullende pensioenlijfrente én de inleg van de belasting af te trekken. Voorwaarde is dat u in 2010 te weinig pensioen heeft opgebouwd. Op de website van de Belastingdienst kunt u uitrekenen hoeveel u mag storten en aftrekken, de zogeheten jaarruimte. Stort dit niet blindelings in een dure lijfrenteverzekering, maar kijk ook eens naar een lijfrentespaarrekening (banksparen) bij een bank. U mag nog tot 1 april aanstaande een storting doen, die u bij de aangifte 2010 kunt aftrekken.
2. EIGEN HUIS
De belangrijkste aftrekpost voor veel Nederlanders is de hypotheekrente. Bij een kleine hypotheek blijft er echter weinig van die aftrek over. Tegenover de aftrek staat namelijk een inkomensbijtelling: het eigenwoningforfait. Heeft u een kleine hypotheek, dan kan de aflossing van die lening geld besparen. Als u minder aan hypotheekrente terugkrijgt dan dat u aan eigenwoningforfait moet bijtellen, dan mag u fiscaal gezien beide tegen elkaar wegstrepen.
3. VERDELEN
Fiscale partners kunnen elkaar aftrekposten toedelen. Samen is er op die manier fiscaal voordeel te behalen, omdat een aftrekpost netto meer oplevert bij diegene die meer inkomen heeft en daardoor in een hoger belastingtarief zit. Vult u de belastingaangifte digitaal in, dan kunt u de aftrekpost, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, zo verdelen dat deze het meeste voordeel oplevert.
4. GEVEN
Geven aan een goed doel is ook aftrekbaar, mits dat goede doel de zogeheten fiscale anbistatus heeft. Er geldt wel een drempel van 60 euro of, als dat meer is, 1 procent van uw verzamelinkomen. Als u meer dan 1 procent van dat inkomen aan een goed doel heeft geschonken, mag u het meerdere als schenking aftrekken. De aftrek is beperkt tot 10 procent van het verzamelinkomen. Voor mensen die kleinere bedragen geven, kan een zogeheten periodieke schenking een uitkomst zijn. U laat dan bij de notaris vastleggen dat u gedurende vijf jaar een bepaald bedrag geeft. Die periodieke schenking is in zijn geheel aftrekbaar, ook als die minder dan 1 procent of meer dan 10 procent van het inkomen bedraagt.
5. VERMOGEN
Vermogen wordt belast in box 3 met een heffing van 1,2 procent. Er is echter een vrijstelling van 20.661 euro per persoon in het fiscale jaar 2010, voor fiscale partners het dubbele. Alles boven deze vrijstelling wordt belast. Er zijn echter extra vrijstellingen, zoals voor 65-plussers. De hoogte van deze ouderentoeslag is afhankelijk van het inkomen. En voor minderjarige kinderen mogen ouders nog eens 2762 euro per kind bijtellen. Een substantiële vrijstelling is er te halen door te beleggen in duurzame groenfondsen of andere maatschappelijke beleggingen. Vermogen in deze beleggingen is tot 55.145 euro vrijgesteld in box 3; daarbovenop komt nog een heffingskorting in box 1 die echter de komende jaren wordt afgebouwd. Sparen binnen de levensloop- en de spaarloonregeling leidt eveneens tot vrijgesteld vermogen.
6. KORTINGEN
Er zijn ook kortingen op de belasting. De algemene heffingskorting van 1987 euro is er voor iedereen jonger dan 65 jaar, voor 65-plussers is de algemene korting 925 euro. Voor deze kortingen hoeft u alleen een belastingaangifte te doen als u zelf geen inkomen heeft, maar uw partner wel. Om de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de (aanvullende) korting voor alleenstaande ouders of de ouderschapsverlofkorting te ontvangen, moet u altijd aangifte doen. En dan is er de kinderopvang-, huur- of zorgtoeslag. Heeft u die nog niet aangevraagd? Dan kunt u die voor 2010 nog tot 1 april aanstaande aanvragen.
7. DOORWERKEN
Was u 61 jaar of ouder in 2010 en had u meer dan 9041 euro aan arbeidsinkomen? Dan komt u bij uw aangifte over 2010 in aanmerking voor de doorwerkbonus. Dit is een tegemoetkoming voor het feit dat u doorwerkt. De hoogte van de korting hangt af van uw leeftijd en inkomen.
8. VAKANTIEBAAN
Wie in 2010 een vakantiebaantje had, heeft waarschijnlijk te veel loonbelasting betaald. Door aangifte te doen kan die belasting deels worden teruggevraagd. Dat kan overigens nog tot vijf jaar terug.
9. ZORGKOSTEN
Op de aftrek van zorgkosten is flink beknibbeld. Kosten die nog wel voor aftrek in aanmerking komen, zijn alleen aftrekbaar in zoverre ze boven een drempel uitkomen. De drempel bedraagt 1,65 procent van het (gezamenlijke) drempelinkomen tot 38.722 euro. Boven dat inkomen schuift de drempel naar 5,75 procent. Er geldt bovendien een ondergrens van 121 euro (voor fiscale partners 242 euro). Het digitale aangifteprogramma berekent automatisch wat er na aftrek van de drempel overblijft als ‘Aftrek specifieke zorgkosten’. Het drempelinkomen is het totale inkomen in box 1, box 2 en box 3 bij elkaar opgeteld, verminderd met aftrekposten (uitgezonderd de persoonsgebonden aftrek).
Veel mensen sparen via de belasting. Dat wil zeggen: als ze recht hebben op belastingteruggaaf rekenen ze pas later af met de fiscus, na hun aangifte. Dat werkte tot voor kort prima. De fiscus gaf namelijk een rentevergoeding over het terug te geven bedrag vanaf 1 juli van het betreffende belastingjaar. De fiscus laat echter voortaan die rentevergoeding pas ingaan na afloop van het belastingjaar. Bovendien is men van plan de rentevergoeding verlagen naar 1 procent. Bij een bank zou u dan meer krijgen. Vraag daarom een voorlopige teruggaaf aan, waarbij u de bedragen direct maandelijks in het belastingjaar zelf krijgt gestort.
bron